dijous, 26 de maig del 2022

Sanbô Zen Jikû-An

El bloc de la Sanbô Zen Jikû-An d'Ulldecona, Benicarló, Vinaròs...




‘Amor per a tota la creació'

Joan Mascaró i Fornés
(Santa Margalida 1897 – Cambridge, 1987)




La Sangha de la Sanbô Zen Jikû-An-Ulldecona estrena avui aquest bloc, mitjançant el qual volem fer arribar a les persones interessades totes aquelles informacions relacionades amb la pràctica del Zen a la nostra Comunitat. 

Tenim una estreta relació amb les Sanghes de Catalunya, les Illes Balears, el Centre i Sud Amèrica. Ens agermana tenir la mateixa mestra zen, Berta Meneses.

Ella també és religiosa filipense i mestra zen en la línia de transmissió de Harada, Yasutani i Yamada. Escola Sanbô-Zen (Els tres tresors: Budha Dharma i Sangha).

Des del final dels anys 70 ha dut a terme un treball de recerca i aprofundiment de la cultura oriental, sobretot del Budisme zen, assistint periòdicament a cursos intensius de meditació zen a Espanya, Alemanya i el Japó. Ha estat deixebla de Willigis Jäger Ko'un-Ken, i d'Ana M. Schlüter Kiun-An, mestres de l'Escola zen Sanbô-Zen.

Va ser reconeguda Mestra Zen Assistent a Kamakura (Japó), l'any 1993, per Kubota Ji´un Roshi, i el 1998 per Ana M. Schlüter Kiun-An.

En el 2016 va ser anomenada mestra zen de la Sanbô-Zen per YAMADA Ryoun Roshi amb el nom Jiku'an (Ermita del Buit i de la Compassió). 

Sanbô-Zen, els tres tresors

Sanbô-Zen és una fundació religiosa Zen-Budista (shûkyô-HoJin) iniciada per Yasutani Roshi Haku'un el 8 de gener 1954, amb el nom de Sanbô Kyodan.

"Sanbô" literalment significa 'tres tresors': Buda, Dharma i Sangha.

El caràcter bàsic de l'organització és de la línia Soto Zen. Però, seguint la tradició derivada de HARADA Sogaku Roshi, la Sanbô-Zen integra el mètode d'estudi del koan, per tal de portar als seus estudiants de manera efectiva a la realització del seu veritable ésser. 

Ara, també des de València, poder escoltar quan la mestra diu que el Zen és educació silenciosa...

Així com el torrent de primavera desperta el prat, el Zen provoca una autèntica revolució interior, una mutació de l’ésser. 

Quan no evolucionam, involucionam. 

Si no cream, morim. 

Despertar-se és crear, intuïtivament. 

La civilització la feim cada un de nosaltres. 

Comenta el mestre Zen, Taisen Deshimaru.

‘En el silenci 

s’alça l’esperit immortal

i sense parlar 

arriba la joia’


Fotos de Masao Yamamoto
L’ensenyament modern dóna prioritat al discurs, però sovint les paraules no expressen el veritable pensament o l’actitud profunda. 

La paraula és gairebé sempre incompleta. 

Quan és exacta és quan transmetem la nostra experiència del meu cor al teu cor. 

‘I shin den shin’: del meu esperit al teu esperit.

Per tot i amb tot: Gràcies Ulldecona, Benicarló, Vinaròs i gràcies a totes i a tots els que heu fet possible aquest bloc i que el Zen arribi tan nítidament a la nostra Comunitat.